DSC01214

ZWEMVIJVERS

Zwemvijvers zijn de laatste tijd bijzonder populair. Ze hebben dan ook veel voordelen te bieden, zoals het geringe onderhoud en de natuurlijke filtering.

Algemeen genomen kunnen we twee types zwemvijvers onderscheiden: natuurlijke en strakke formele zwemvijvers. Het verschil tussen de twee heeft vooral te maken met de vorm en afwerking.

1. Natuurlijke zwemvijver

Een natuurlijke zwemvijver heeft een natuurlijke en meestal ronde vorm en beschikken ze over schuine wanden die mooi overlopen in de rest van de tuin. De planten, die verantwoordelijk zijn voor de zuivering van het water, zijn niet afgescheiden van het zwemgedeelte. Ze staan in de zwemvijver zelf.

2. Rechthoekige zwemvijver

Een vormgegeven zwemvijver heeft daarentegen een formele en rechthoekige of vierkante vorm. De vijver is opgesplitst in een apart zwem- en plantengedeelte. Bovendien zijn de wanden gemetseld en deze gaan loodrecht naar beneden in plaats van schuin.

Verschillen en voordelen t.o.v. zwembad

Twijfel je of je een zwembad dan wel een zwemvijver gaat aanleggen?
Wees je er van bewust dat een zwemvijver minder intensief en frequent onderhoud behoeft. Het voornaamste verschil tussen de twee ligt namelijk in de manier van filteren.

Bij een zwembad moet je zorgen voor een juiste hoeveelheid chloor en chemicaliën. Deze staan, samen met filtersystemen, in voor de reiniging van het water. In het geval van zwemvijvers wordt het water op geheel natuurlijke wijze gefilterd door de aanwezige planten en poreuze gesteenten. Door het gebrek aan chemische producten zijn deze vijvers dus een stuk milieuvriendelijker.